Luumuclafouti

Luumut ovat syksyn juttu ja kypsinä ne ovat todellista herkkua ihan sellaisenaan syötynä, mutta myös leivonnaisissa. Olen monesti halunnut tehdä clafoutia, mutten ole jostain syystä tullut aiemmin tehneeksi sitä.. Se onkin mainio vaihtoehto tavalliselle piirakalle. Lisäksi helpompi ja nopeampi tehdä, koska ei tarvitse valmistaa pohjaa ja täytettä erikseen. Eikä varsinkaan tarvitse kaulita pohjataikinaa! Maultaan tämä clafouti on ihanan mantelinen ja mantelijauheen takia myös todella mehevä.

Kannattaa kiinnittää huomiota luumujen kypsyyteen, koska raa'at luumut ei maistu miltään tai ovat turhan kirpakoita. Clafoutissa on paljon kananmunaa, joten älä pihistele kananmunien laadussa tätä tehdessäsi! Itse käytän aina luomukananmunia, koska ne ovat mielestäni paremman makuisia kuin muut kananmunat.

Clafouti sopii hyvin brunssille, iltapäiväteelle/-kahville tai miksei jälkkäriksikin. Mieluiten tarjoilisin sen kevyesti vaahdotetun (sokerittoman) kermavaahdon kanssa, mutta isommassa makeannälässä sen voi tarjota myös hyvän vaniljajäätelön kanssa. 

Luumuclafouti

8 kypsää luumua
2 rkl voita
2 rkl sokeria
1 tl kanelia

Clafoutitaikina

50 g mantelijauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
puolikas vaniljatanko
1 pestyn sitruunan (tai limen) kuori
2,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista

Voita ja sokeria vuoan voiteluun
Mantelilastuja päälle ripoteltavaksi

» Lämmitä uuni 180 asteeseen.
» Halkaise luumut ja poista kivet. Paista luumuja hetki voin, sokerin ja kanelin kanssa pannulla leikkuupinnat alaspäin.
» Sekoita keskenään mantelijauhe, vehnäjauhot, sokeri, vaniljatangon siemenet ja sitruunan kuoriraaste.
» Lisää seokseen kuohukerma, kananmunat ja keltuaiset. Vatkaa seos tasaiseksi.
» Voitele vuoka (n. 2 litraa vetoisuudeltaan) voilla ja "jauhota" sokerilla. Kaada taikina vuokaan.
» Asettele luumut leikkauspinta ylöspäin taikinan päälle. Ripottele pinnalle vielä mantelilastuja.
» Paista uunin keskiosassa 35-40 min tai kunnes clafouti on hieman ruskistunut ja sisältä jähmettynyt.

Resepti luumuclafoutille Leila Lindholmin kirjasta "Pala kakkua - ja paljon muuta".

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti