Sitruunapalaset

Nämä sitruunaherkut maistuvat keväältä ja kesältä! Ihanan kirpakan makeita ja yllättävän karamellisia. Sitruuna onkin suklaan ohella mun all-time favorite raaka-aine leivonnassa. Se vaan aina tuo niin raikkaan ja kepeän maun eri leivonnaisiin. Käytän nykyään vain luomusitruunoita, koska niissä ei ole (tai ainakaan ei pitäisi olla) niin paljon myrkkyjä kuin tavallisissa. Pesen ne kuitenkin aina huolella ennen kuin raastan kuoren.

Ohje on Joy the Bakerin ja ilmeisesti nämä ovat jonkinlaisia amerikkalaisia klassikkoleivonnaisia. Näistä tulee myös mieleen perinteinen sitruuna-marenkipiirakka! Tosin näiden tekeminen on paaaljon yksinkertaisempaa ja nopeampaa kuin sitruunapiirakan. Ja makeutta riittää ilman marenkiakin.

Joyn ohje on suunniteltu hieman pienemmälle vuoalle, joten tein pohjan ja päällisen 1,5-kertaisena, mutta totesin, että pohja olisi riittänyt ihan sinällään ja siitä tuli hieman liian paksu suurennetulla ohjeella. Päällinen kuitenkin oli parempi reippaammalla ohjeella! Alla siis pohjan määrät alkuperäisinä ja päällisen taas 1,5-kertaisena.
Sitruunapalaset
9-16 palaa riippuen palakoosta

Pohja:

113 g huoneenlämpöistä voita
1,2 dl (100 g) sokeria
1,8 dl (128 g) vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa

Päällinen:

3 kananmunaa
2,5 dl (225 g) sokeria
yhden pienen sitruunan kuori
4,5 rkl vehnäjauhoja
90 ml sitruunamehua

» Lämmitä uuni 175 asteeseen.
» Vatkaa voi ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi (n. 3-5 min).
» Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Ainesten on tarkoitus sekoittua hyvin toisiinsa, mutta älä kuitenkaan ryhdy vaivaamaan massaa. Seos saa olla murumainen.
» Taputtele massa leivinpaperilla vuoratun vuoan (n. 23 cm x 23 cm tai pienempi) pohjalle ja paista n. 15 min tai siihen asti, että reunat ovat hieman saaneet väriä.

» Päällistä varten sekoita keskenään kananmunat ja sokeri. Riittää, että ne ovat hyvin sekoittuneita ja seos alkaa hieman paksuuntua. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vatkata kunnollista muna-sokerivaahtoa.
» Lisää joukkoon vielä jauhot, sitruunamehu ja -kuoriraaste ja sekoita.
» Ota pohja uunista ja kaada päällinen lämpimän sen päälle. Paista vielä 15-20 min tai siihen asti, että päällinen on hieman tummentunut eikä se enää hytise keskustasta.
» Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin sirottelet pinnalle tomusokeria ja leikkaat palasiksi.

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti