Pataleipä

Tästä ei paljon helpommaksi leivän tekeminen muutu! Aineet sekaisin keskenään ja nopea sekoitus, ei edes vaivaamista.. Tämän leivän tekeminen vaatii ainoastaan aikaa. On kuitenkin hyvä, että taikinan voi tehdä edellisenä iltana ja jättää yöksi kohoamaan, koska silloin paisto onnistuu heti aamulla ja aamupalaksi saa tuoretta ja herkullista itsetehtyä leipää. Ei tarvitse alkaa silmät unen jäljiltä solmussa mittailemaan aineksia. Aikamoista luksusta, sanon minä! Ehkä kukaan ei edes harkitse oman leipänsä leipomista kamalassa kiireessä? Mainio resepti löytyi Olivia-lehdestä ja olen varma, että teen tätä uudemmankin kerran.


Pataleipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttivehnäjauhoja
1 dl murskattuja ja paahdettuja pähkinöitä, esim. saksan- tai hasselpähkinöitä
1,5 tl merisuolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

» Sekoita jauhot, murskatut pähkinät, suola ja kuivahiiva kulhossa.
» Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää vesi jauhoseokseen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
» Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja nosta kulho suljettuun muovipussiin. Anna kohota 12-18 tuntia.

Seuraavana päivänä:

» Lämmitä uuni 230 asteeseen ja laita valurautapata kylmään uuniin lämpenemään samanaikaisesti uunin kanssa.
» Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikina palloksi. Anna kohota liinan alla 20-30 min tai niin kauan, että taikina on kaksinkertaistunut.
» Uunisi on todennäköisesti lämmennyt sillä aikaa kun kohotit leipää, joten nosta seuraavaksi kuuma pata uunista pannunalustan päälle ja aseta taikinapallo pataan.
» Paista 30 min padassa kannella peitettynä. Sen jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea ja rapea.
» Kumoa leipä padasta kuumana ja kääri puhtaaseen keittiöliinaan.

Resepti löydetty helmikuun 2015 Oliviasta

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti