Pistaasidonitsit

Donitseja, donitseja, donitseja! Voi olla, että donitsit korvaavat cupcaket mun keittiössä nyt kun ostin itselleni donitsipellin. Mahtava keksintö! Ainoa huono puoli pellissä on se, että sillä pystyy tekemään vain kuusi donitsia kerrallaan ja monet reseptit ovat mitoitettu 12 donitsille. Pariin kertaan joutuu siis paistamaan, mutta eipä tuo menoa haitannut.

Mutta niin! Monta vuotta olen miettinyt donitsipirskeiden järjestämistä, mutta en ole jaksanut toteuttaa niitä, koska uppopaistamalla ja hiivataikinasta valmistettavat donitsit vaativat aika paljon aikaa ja hermoja. Näiden valmistus taas oli yhtä helppoa ja nopeaa kuin cupcakienkin. Eli tytsyt (tiedätte ketä olette) valmistautukaa henkisesti donitsibileisiin!

Tämän reseptin valitsin siksi, että pistaasi ja ruskistettu voi yhdistettynä kuulostivat todella herkullisilta. Saattoi myös olla ensimmäinen Joy the Bakerin resepti, jota kokeilin vaikka olen hänen blogiaan seurannut jo muutaman vuoden ajan. Kyllä kannatti, nämä olivat herkullisia!




Pistaasidonitsit
n. 12 kpl

4,5 dl (250 g) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1,5 dl (130 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
120 g pistaasipähkinöitä
110 g ruskistettua voita (= n. 6 rkl, 4 rkl donitseihin ja 2 rkl kuorrutteeseen)
2 kananmunaa
2,5 dl piimää

» Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele tai öljyä donitsipelti valmiiksi.
» Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja sokeri. Lisää joukkoon vielä puolet rouhituista pistaasipähkinöistä.
» Ruskista voi. Aloita ruskistaminen sulattamalla voi keskilämmöllä ja välillä sekoitellen. Voi alkaa rätistä, mutta rauhoittuu hetken kuluttua. Tarkkaile voin ruskistumista ja varo polttamasta sitä. Voi on valmista kun se tuoksuu pähkinäiseltä ja väri on muuttunut ruskeaksi. Siirrä voi toiseen kulhoon, jotta se ei jatka kypsymistään kuumassa kattilassa.
» Sekoita isommassa kulhossa keskenään munat ja piimä. Lisää joukkoon 4 rkl ruskistettua voita.
» Lisää sitten kuivat aineet nesteeseen ja sekoita mahdollisimman vähän, vain niin että kuivat aineet sekoittuvat hyvin.
» Annostele taikina donitsipellin koloihin joko lusikalla tai pursotuspussin avulla. Omasta mielestäni annostelu oli huomattavasti helpompaa pursotuspussin avulla. Jätä donitsikoloihin hieman kohoamisvaraa.
» Paista donitseja 8-10 minuuttia. Anna donitsien sitten jäähtyä hetken aikaa pellillä ja pelliltä siirtämisen jälkeen ritilällä.

Kuorrute

4 dl (250 g) tomusokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl ruskitettua voita
3-4 rkl maitoa

» Sekoita keskenään tomusokeri, suola ja vaniljasokeri. Tomusokeri kannattaa siivilöidä, jos siinä on paakkuja.
» Lisää sokereiden joukkoon 2 rkl voita ja 2 rkl maitoa. Sekoita sähkövatkaimella ja lisää 1-2 rkl maitoa, jotta kuorrutteesta tulee paksu, mutta kuitenkin helposti donitsien päälle levitettävä.
» Levitä kuorrute donitsien päälle sitten kun donitsit ovat täysin jäähtyneet. Koristele vielä lopulla pistaasimurskalla ja/tai strösseleillä. Anna kuorrutteen asettua hetken aikaa ja sen jälkeen nauti!

Resepti täältä.

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti