Piparkakkutoffee

Ehkä ootte jo huomanneet, että mä tykkään toffeesta? Tätä innostuin tekemään kun maistoin Dumlen Gingerbread-toffeeta. Siinä ei mun mielestä maistunut tarpeeksi tutut piparkakkumausteet eli kaneli, neilikka, inkivääri ja kardemumma. Ryhdyinpäs sitten miettimään, miten saisin itse tehtyä siitä vielä vähän parempaa..

Helppoa oli tietty ottaa Pärlans Konfektyrin perusresepti toffeelle ja soveltaa siihen itse mausteet. Katsoin, että heidän kanelitoffeessaan on n. 2 tl kanelia ja lisäksi kanelitanko. Tästä päättelin, että kannattaisi laittaa hieman reilu 2 tl mausteita, jotta toffeesta ei tulisi liian mausteista tai liian mietoa. Sen jälkeen täytyi tietty miettiä, miten paljon kutakin maustetta laittaisi.. Onneksi tämä oli aika helposti pääteltävissä perinteisen piparkakkutaikinan ohjeesta laskemalla mausteiden suhteet toisiinsa. Ja voilá, meni onneksi kerralla oikein!

Ja sitten vaan kaikki keittelemään toffeeta. Tää on ihan must herkku joulupöytään.Piparkakkutoffee

80 g voita
2 dl kuohukermaa
0,5 tl merisuolaa
vaniljatanko
170 g glukoosia
250 g sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,25 tl inkivääriä
0,25 tl kardemummaa (jauhettua)

» Laita pieneen kattilaan kerma, suola, vaniljatangon siemenet, -tanko ja voi, ja anna lämmetä niin että voi sulaa.
» Keitä samanaikaisesti glukoosia ja sokeria toisessa kattilassa (mielellään paksupohjaisessa). Tarkkaile lämpötilaa lämpömittarilla, sen tulisi kohota n. 170 asteeseen. Väriltään sokerista tulee kullanruskeaa.
» Lämpötilan ollessa 170 astetta ota kattila pois liedeltä ja sekoita kerma-voiseos siihen varovaisesti. Vispaa seos tasaiseksi.
» Anna seoksen jälleen lämmetä miedolla lämmöllä n. 124 asteeseen. Sekoittele aina välillä, koska seos saattaa palaa pohjaan.
» (Ilman kosteuden tms. muiden lämpötilavaihteluiden takia 124 astetta ei välttämättä riitä toffeen oikean koostumuksen saavuttamiseen. Kannattaa siis aina kokeilla myös tipauttaa muutama pisara kuumaa toffeeta lasiin tai kulhoon, jossa on kylmää vettä ja testata sen jälkeen sormin, jähmettyykö toffee pehmeäksi ja sopivan kiinteäksi palloksi.)
» Ota kattila pois liedeltä sopivan lämpötilan saavutettuasi.
» Sekoita mausteet (erillisessä astiassa ensin keskenään ja vasta sitten toffeeseen) ja ota vaniljatanko pois toffeen seasta ennen kuin kaadat sen vuokaan (kooltaan n. 20x20cm). Ripottele vielä päälle hieman hienoa merisuolaa tai suolahiutaleita.
» Anna jäähtyä huoneenlämmössä n. 4-5 tuntia.
» Leikkaa haluamasi kokoisia paloja ja nauti!
Resepti mukailtu Pärlans Konfektyrin kanelitoffeen ohjeesta.

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti